Pentingnya Cashbook (Buku Tunai)

Oleh Puan Ainon Mohd CASHBOOK Jangan berniaga dengan tidak mempunyai buku tunai. Ini sangat berbahaya! + Berapa banyak duit tunai yang masuk semalam? + Berapa bayaran tunai yang kita buat semalam? + Duit tunai masuk, ditolak duit tunai keluar. Berapa baki tunai yang 'sepatutnya' ada dalam tangan semalam? + Berapa duit tunai yang 'lesap' semalam?... Continue Reading →

Advertisements

Peniaga kecil membeli rumah

Oleh Puan Ainon Mohd. Peniaga kecil membeli rumah.... Apabila kita menjalankan bisnes dengan menggunakan lesen 'enterprise', lakukan ini: + Jaga betul-betul rekod-rekod kewangan bisnes kita itu. + Tiap-tiap tahun, serahkan laporan untung-rugi bisnes kita kepada LHDN. + Bayar cukai, walaupun cuma RM100 sahaja! + Simpan resit pembayaran cukai LHDN itu baik-baik. Apabila kita hendak membeli... Continue Reading →

Membuat Allah Senang.

Bismillah... "Membuat Allah senang" Nabi Musa : Wahai Allah aku sudah melaksanakan ibadah. Lalu manakah ibadahku yang membuat engkau senang ? . Allah : Sholat mu itu untukmu sendiri, karena dengan kau mengerjakan sholat, engkau terpelihara dari perbuatan keji dan munkar. Dzikir? Dzikirmu itu membuat hatimu menjadi tenang. Puasa ? Puasamu itu melatih dirimu untuk... Continue Reading →

Apa itu Personal Branding.

Personal Branding : seperti yang dikongsikan oleh Puan Ainon Mohd di fb beliau. Personal Branding Apabila kita menggunakan FB sebagai platform bisnes, personal branding diri kita di dalam FB perlu di-rebranding dari waktu ke waktu. + Tukar nama samaran. Gunakan nama sebenar. + Tukar foto profail. Gunakan foto wajah sebenar. + Tukar konten dalam posting-posting.... Continue Reading →

Cara lukis pinggang baju yang cantik terletak.

Perhatian: Nota asal ini beserta gambar adalah kepunyaan Chekgu Jefrry Ibrahim (fb). Saya kongsikan disini sebagai nota untuk kegunaan peribadi plus manfaat buat yang ingin mempelajari. Bahagian pinggang ini, kalau tak kena cara melukis polanya, memang tak nam0ak cantik bila dipakai. Saya memang mengalaminya waktu mula-mula belajar sendiri melukis pola dahulu. Alhamdulillah, cikgu Jefrry sudi... Continue Reading →

POLA: Baju Melayu Moden Cekak Musang

Perhatian: Gambar asal ini adalah milik Chekgu Jefrry Ibrahim (fb). Nota ini dicatat untuk kegunaan peribadi tuan blog, juga sebagai menghormati ilmu yang telah dikongsikan oleh Chekgu Jefrry. Hari ini saya sempat membelek semula nota ini yang dikongsikan oleh Chekgu Jefrry di laman beliau. Apa dia Baju Melayu Moden ni? Baju Melayu Moden ni, tak... Continue Reading →

POLA Baju Kebaya Kelepet

Nota asal bersama rajah pola adalah milik Chekgu Jefrry Ibrahim (fb). Baju kebaya memang fesyen yang kekal anggun sejak zaman berzaman. Belum pernah saya buat kebaya, tapi semangat nak cuba tu sentiasa ada. Mari faham-fahamkan pola kebaya kelepet ini, dah faham boleh terus cuba draf dan jahit kebaya untuk dipakai. Jommm! Mulakan dengan pola hadapan.... Continue Reading →

Cara lukis kepala lengan yang sempurna (perfect) !

Nota ini beserta gambar asal adalah dari Chekgu Jefrry Ibrahim (fb). Dalam nota ini ditunjukkan cara lukis bagi mendapatkan kepala lengan yang perrrrrrfect (sempurna), tanpa pening kepala. Pada kebiasaannya, seperti yang saya pelajari atau mungkin tuan-puan juga pelajari, kita menganggarkan ukuran naik kepala lengan antara 4 ke 4.5 inci. Cuba kita lihat nota cikgu Jefrry... Continue Reading →

Cara lukis pola & potong kain baju kurung moden longgar.

Nota dan foto asal oleh Chekgu Jefrry Ibrahim (fb). Bismillah.. Kita mulakan dengan meneliti pola badan hadapan. Pastikan lihat baik-baik bagaimana ukuran dibuat. Pada pola sudah dituliskan pengiraan saiz badan ditambah keselesaan. Sekarang, teliti pula pola badan belakang. Ada nampak perbezaan tak dari segi ukuran pola badan depan dan belakang? Ya, ada. Kan? Nampak tak?... Continue Reading →

Powered by WordPress.com.

Up ↑