Cara lukis pola & potong kain baju kurung moden longgar.

Nota dan foto asal oleh Chekgu Jefrry Ibrahim (fb).

Bismillah..

Kita mulakan dengan meneliti pola badan hadapan. Pastikan lihat baik-baik bagaimana ukuran dibuat. Pada pola sudah dituliskan pengiraan saiz badan ditambah keselesaan.

image
Pola badan hadapan.
image
Pola separuh badan (atas), hadapan.

Sekarang, teliti pula pola badan belakang.

image
Pola badan belakang.
image
Pola badan belakang, bahagian atas.

Ada nampak perbezaan tak dari segi ukuran pola badan depan dan belakang?

Ya, ada. Kan? Nampak tak?

Sekarang pola tangan pula.

image
Pola lengan baju.

(Semalam cikgu Jefrry ada tunjukkan cara beliau buat pola khusus diperincikan kepada cara mendapatkan kepala lengan yang tepat ukuran. Insyallah, saya akan buatkan blog post nya nanti).

Okay, dah siap pola atas kertas, siap sedia untuk tengok cara bagaimana nak letak atas kain dan dipotong.

image
Perhatikan pada kain dibahagian leher tersebut. Kenapa agaknya cikgu Jefrry buat begitu
image
Perhatikan bahagian leher dalam gambar ini. Faham tak apa yang saya mahu anda perhatikan?

Pola belakang pula,

image

image

Dan akhir sekali, bahagian tangan (lengan).

image

Dah dapat ilmu, jangan simpan kepam sahaja ok. Bolehlah praktikkan.

Dah, pergi cari kertas dan cuba lukis pola anda. Selamat mencuba. 😊😊

Advertisements

2 thoughts on “Cara lukis pola & potong kain baju kurung moden longgar.

  1. assalamualaikum.. nak tnya.. pola lengan depan dan belakang mmg xkn same ye?? maksudnya lengkungan pada ketiak tu.. sy x faham kt situ je… tu yg baju terbengkalai.. hehe

    Like

    1. Waalaikumsalaam. Hai sis Wani. ☺
      Iya sis… untuk dewasa sebaiknya begitu kerana bhgn dada depan dan belakang berbeza kan? Belakang badan rata, manakala dada depan ‘berisi’.

      Saya usahakan cikgu jeff untuk memberi jawapan lebih tepat.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s