Resepi: Popia Otak-otak

Perkongsian asal dari Fiza Mh di MAHN facebook.

RAHSIA TERBONGKAR…kini resepi POPIA OTAK2 sudah bukan rahsia lg. Hari ini sy akan kogsikan bagaimana cara ia dihasilkan. Biar semua org tahu biar satu dunia tahu resepi rahsia ini. Kpd mereka yg ingin menambah pendapatan menjual makanan frozen…nah sy kogsikan di sini resepinya:-

INTI POPIA OTAK-OTAK

RAMUANNYA

20 tangkai cili kering* sy suka pedas

7 tangkai cili padi* (optional)

5 biji bawang merah*

2 biji buah keras*

2 btg serai*

1/2 cwn santan pekat (kepala santan)

Sebijik telur

Satu cawan besar blok ikan (surimi) (isi ikan yg tlh diasingkan tulangnya. Klu rajin bole buat sendiri)

2-3 sdm tepung jagung

Garam dan gula secukupnys
CARANYA

Blend ramuan bertanda (*) kemudian tumis hingga garing. Sesuaikan rasa pedas masin dan manisnya. Angkat dan ketepikan dulu.

Sementara itu campurkan blog ikan dgn santan pekat dan telur kemudian blend hingga sebati. Seterusnya campurkan adunan ikan dgn ramuan  tumisan dan tepung jagung kmudian gaul lg hingga mesra keduanya. Sesuaikan sekali lg rasa pedas masin dan manisnya kerana keseimbangan ini sgt penting bg mendapatkan rasa enak otak2 kita tu nanti. Akhir sekali kukuskan hingga masak lebih kurang 20 minit. Sejukkan seketika barulah bole dipotong2 mengikut saiz otak2. Balutkan dengan kulit popia kmudian bolehlah difrozenkan atau terus shj digoreng.

Sekian, semoga resepi ini mampu membantu anda menjana pendapatan dan mendatangkan manfaat utk kita semua. Selamat mencuba!!

Gambar langkah demi langkah:

Bahan kisar yang sudah ditumis sehingga masak.
Isi ikan, santan pekat dan tepung jagung siap untuk ditambah dalam bahan masak.
Siap dicampurkan.
Setelah dikukus.
Dipotong ikut saiz sesuai.
Balut dalam kulit popiah.
Siap! Sedia untuk digoreng atau boleh disimpan sejuk beku.

.

.

Terima kasih cik puan yang berkongsi resepi. Semoga bermanfaat bagi yg ingin mencuba.

💖

Advertisements

2 thoughts on “Resepi: Popia Otak-otak

    1. Ini jawapan yg sayaperolehi dr empunya resepi,

      “Blog ikn tu tuk yg nk meniaga…klu stakat nk mkn sendiri guna ikan selayang@kembung@sardin jek. Blok ikan tu ialah isi ikan yg telah diproses dan diasingkan dgn tulangnya”

      Isi ikan tenggiri pun boleh. ☺

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s