Daging Goreng Lada Hitam

Disebabkan berbuka tanpa nasi semalam, terpaksalah gigih memasak pagi untuk sahur. 1 lauk dengan nasi panas saja… Daging goreng lada hitam ditemani sayur brokoli celur.

======

DAGING GORENG LADA HITAM

Bahan-bahan:

Daging lembut dihiris nipis, perap  1jam (atau lebih) dengan sos lada hitam, sos plum, sos tiram & tepung jagung. (Untuk masak awal pagi, sediakan perapan ni pada malam sebelumnya)
Bawang putih, dicincang

Halia muda, dihiris

Lada besar, hiri panjang (boleh ganti dengan capsicum lagi sedap)

Bawang besar, hiris

Daun ketumbar, hiris

.

.

āœ” Panaskan minyak, goreng daging selama 1~2 minit. Balik-balikkan, angkat dan ketepikan.

āœ” Menggunakan baki minyak goreng daging tadi, tumuskan bawang putih dan halia sampai naik bau. Masukkan lada/capsicum dan bawang besar hiris. Kacau rata sampai wangi.

āœ” Masukkan daging goreng tadi dan kacau rata. Tambahkan lebihan sos perapan yg masih ada tadi bersama garam dan gula. Biarkan seketika. Kacau rata dan sesuaikan rasa. Taburkan daun ketumbar. Siap untuk dihidang. .

.

šŸ’ Cook’s note: boleh tambah asparagus, brokoli atau nanas kedalam hidangan ni. šŸ‘

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s