Resepi: Ayam Kukus

Perkongsian asal oleh Yuss Aisya (MAHN)

Menu yg merendah diri. X popular mcm yg goreng. Ramai x gemar sbb x rangup. Warna pun x menarik. 

Tapi sy suka je. Nama pun rezeki. Alhamdulillah.
Resepi ayam kukus : 

——————-

1/2 ekor ayam ditoskan kering (jgn potong kecil ye)

1 inci halia racik 

2 ulas bawang putih racik

2 daun bawang (bahagian ungu dkt akar) – ketuk 

1 sdt garam

2 cawan air (x habis)
Tabur semua bahan atas ayam.

Masuk dlm periuk. Isikan air pastikan suku ayam saja yg tenggelam.  Tutup periuk. Hidupkan api sederhana 10 minit. Kemudian kecilkan api 5 minit lg. Siap. Angkat ayam letak atas pinggan.  Cucuk dgn pisau bahagian tiada kulit. Perhatikan jika ade darah keluar. Jika ade masuk balik 2 -3 minit. Jika tiada maknanya dah masak.

*jus ayam dlm periuk jgn buang. Sgt lazat dimakan dgn nasi.
Dressing ayam :

————— 

Kicap cair masin (bukan kicap manis ye) 

Sedikit minyak bijan (jika suka)

Sedikit minyak goreng bwg putih cincang. Campur semua. Siram atas ayam. Tabur daun bawang.

Ayam Kukus sesuai untuk hidangan berpantang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s