Nasi Impit Homemade

Buat nasi impit homemade cara bagaimana nenek dan mak-mak kita buat sejak turun temurun. Resepi ini diajarkan oleh mak saya dan telah saya kongsikan di grup besar Masak Apa Hari Ni (MAHN) di facebook.

Saya ulang disini agar lebih ramai boleh membuat nadi impit dirumah dengan cra yang sangat henat belanja dan selamat untuk kesihatan (berbanding memasak nasi impit instant menggunakan beg plastik).

Selamat mencuba! πŸ’–πŸ’–
NASI IMPIT (HOMEMADE)

Oleh: Amalia Bundawidya

Sejak berjaya buat nasi impit sendiri, saya tak beli dah nasi impit instant.

Sukatan biasa saya buat;

1 bahagian beras : 3 bahagian air.

Tambah garam sikit.

Sukatan air boleh ditambah santan juga kalau suka.

Daun pandan untuk aroma.
Cuci beras bersih2, campur semua bahan.. masak dalam periuk nasi atau Pressure Cooker (sekarang ramai pakai Noza / Philips PC dan seangktannya, kan?). 

βœ”Biarkan sejuk dalam periuk sebelum dipotong (guna pisau plastik).

βœ”Kalau nak balut dalam daun pisang pun boleh (ada aroma daun pisang, best!) 🌟 Sendokkan nasi lembik kedalam daun pisang dan balut kemas. Susun elok2 atas talam, pada suhu bilik dan biarkan sejuk.

βœ” Dalam foto: saya sendokkan dalam loyang, padatkan dan biar sejuk sebelum dipotong/hidang.

Jimat. 🌟🌟🌟🌟🌟

Nasi Impit Homemade, selamat dan jimat.
Buat sendiri dirumah apabila keinginan untuk menikmatinya datang atau dapat berjimat jika buat banyak apabila perlu.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s