Kuih Talam Jagung

KUIH TALAM JAGUNG

A.Bahagian bawah

• 1 cawan tepung beras

• 2 sudu tepung kastard

• 2 cawan santan pekat

• Sedikit pewarna kuning

• ½ cawan gula

• 1 cawan jagung manis berkrim

B.Bahagian atas

• 1 cawan tepung beras

• 2 cawan santan pekat

• ½ sudu garam

• Daun pandan

Tip ketika membuat kuih talam

1.Sukatan cecair atau santan sangat penting. Terlebih atau terkurang akan mempengaruhi hasil akhir kuih talam sama ada terlalu lembik atau keras.

2.Gunakan penyukat khas bagi memastikan sukatan yang tepat.

3.Tapis adunan sebelum memasak untuk mendapat mendapat tekstur yang halus.

4.Ketika memasak adunan atas atau bawah sehingga naik wap, pastikan apinya sederhana. Kacau selalu supaya tidak berketul.

5.Hasil menggunakan santan asli dan santan segera sangat berbeza dari segi lemaknya.

6.Gula dan garam boleh dikurangkan bagi menjadikan kuih talam lebih sihat.

7.Santan boleh digantikan dengan susu rendah lemak.

8.Jika menggunakan loyang, sapu sedikit minyak dahulu sebelum dilapis plastik.

9.Jika menggunakan acuan pula contohnya acuan lompang, sapu minyak dahulu.

10.Sebelum menambah adunan kedua, cakar adunan pertama dengan garpu supaya adunan kedua mudah melekat.

11.Kuih perlu dibiarkan sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum dipotong.

12.Gunakan pemotong plastik untuk hasil yang kemas ketika menghidang.

13.Apabila menggunakan santan, elok menambah daun pandan bagi menambah wangi.

Sumber: hmetro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s