Baju moden yang ringkas tampil bergaya dengan sedikit perincian.

Baju simple jika diperincikan sedikit pun akan nampak menarik, kan? Oleh: Lumiruzi Mjmd menerusi Share Ilmu Jahit-menjahit.

Advertisements

(POLA) Baju Kurung potongan puteri (princess cut)

Perkongsian asal oleh: Nur Musira (fb) Salam seperti yang saya janji kan semalam, tutorial pola kurung panel atau kurung gigi buaya atau kurung princess cut. Buat pola asas kurung moden dahulu, cuma bahagian bawahnya dikembangkan sedikit dari paras pinggang hingga labuh baju. Pada garis bahu, tandakan titik tengah. (Garis bahu รท 2) Buat garisan, dari... Continue Reading →

[Tutorial] Cara jahit fly seluar (baju melayu).

Posting asal oleh Yuniar Saharan (fb) mengkhususkan cara menjahit zip dan fly seluar. Cara saya pasang zip seluar slack baju melayu. Tutorial belasah belasah je... sambil menjahit sambil snap gambar ๐Ÿ˜Š slow sikit nak siapkan... Harap harap sikit sebanyak dpt membantu Geng Jahit. Ini cara saya yg mudah bagi saya. Boleh cuba ya...mana tahu serasi... Continue Reading →

Cara buat Kain Belah Belakang.

Tulisan dan gambar sepenuhnya dari cikgu Jeffry Ibrahim. Depa tanya aku lagu mana nak jahit skirt belah belakang? Aku habaq kat depa... Seksi n seksa kot... Mukalu pakai mau jantan jatoh moto tengok. ๐Ÿ˜‚ Tapi aku nak tunjuk gak .... Untuk belajaq saja. Bekurun aku tak buat skirt ni... Takut telan ayaq lioq x lepas... Continue Reading →

(Tutorial) Seluar Getah.

Tutorial seluar getah sepenuhnya yang mudah diikuti. Cuba fahami dan praktikkan. Boleh buat seluar untuk diri sendiri, anak-anak dan ahli keluarga lain. Selamat mencuba! Pertama sekali, lihat kepada pola dibawah. Cara-cara melakar pola ini akan ditunjukkan dalam langkah selanjutnya. Sediakan kertas cukup besar untuk melukis pola. Anda boleh menggunakan kertas minyak. Buat garisan tengah seperti... Continue Reading →

Pola: Baju baby doll

Baby ala babydoll sedang 'in' 2017 ni. Yang menariknya, dari pola asas babydoll boleh dijadikan tunik atau juga dress kembang atau jubah. Straight away, jom kita lihat rupa baju ni...  kembang di bahagian bawah dada, sesuai dan santun untuk ibu mengandung, berperut besar atau juga ibunyang menyusukan. Dress dengan gabungan potongan 'babydoll', peplum dan fishtail.... Continue Reading →

Powered by WordPress.com.

Up ↑