(RESEPI) Kek Kelapa

Malam tadi buatkn mak kek kelapa.. Kek orang lama.. Kek legend.. Semua guna sukatan cawan je.. Semerbak bau kelapa.. Tekstur keknya pon cantik sgt... Ni saya sertakan resepinya.. ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰ ๐ŸŒธBahan 1 cawan marjerin 1/2 cwn gula kastor 3 biji telur Esen ros 1 sudu susu pekat 1cawan 1/2 tepung gandum 1 sudu kecil baking powder... Continue Reading →

Advertisements

Kek paling rumit pernah saya buat…

Hahaha Betul. Inilah kek paling rumit pernah saya buat.  KEK COKLAT DENGAN WALNUT PANGGANG DAN CARAMEL Pertama kali menikmatinya waktu gathering bersama rakan-rakan. Nikmatnya MasyaAllah... sedap sangat! Keknya padat, fudgey dan kaya dengan coklat. Ditambah pula lapisan ganache coklat nya yang tepat dan seimbang rasanya. Tidak cukup dua elemen tersebut, ditambah pula kerangupan kacang panggang... Continue Reading →

(RESEPI) Brownies Coklat

RESEPI BROWNIES KEDUT Dicuba oleh: Rozmaliza Resepi dari blog EnyAbdullah Bahan-bahan 400 gm Dark coklat Couverture atau coklat Compound, saya pakai jenama Beryl's jenis coins 150 gm mentega 170 gm gula perang - kalau guna gula castor kurangkan menjadi 150gm sahaja 4 biji telur saiz A 1 sudu kecil esen vanilla 100 gm tepung naik... Continue Reading →

Kek Keju Vanilla terbaik!

The Best Vanilla Cheesecake. Source: thereciperebel Video: the best vanilla cheesecake Prep time: 20 mins Cook time: 2 hours 15 mins Total time: 2 hours 35 mins Serves: 16 This Vanilla Cheesecake is super creamy and not as heavy as traditional baked cheesecake thanks to a good dose of sour cream โ€” itโ€™s soft and... Continue Reading →

Banana & Pineapple Meringue Pie

From Le Creuset Malaysia facebook page. Got a Square or a Rectangular Dish? Come on a Meringue journey with me! Bring it on! This is the perfect dessert for a large gathering. Containing tropical fruit and with a super-sweet taste! Banana & Pineapple Meringue Pie Serves 4-6 / Preparation Time 60 min / Cook time... Continue Reading →

Minum petang dengan teh-O dan Scones.

Semalam, sewaktu beristirehat dipetang yang dingin kami menikmati hidangan ala Inggeris berupa teh-o dan Scones. Tak sangka pula ada yang menggemarinya. Sesekali bertukar selera dari jenis-jenis cucur, cekodok, keropok dan kuih mueh ya? Walaupun pada mulanya ada yang mengeluh, bersuara sinis "ahh.. scones. dah biasa sangat makan atas flight. Setiap kali dapat kelas business diorang... Continue Reading →

Powered by WordPress.com.

Up ↑