(POLA) Kain Duyung Panel

Sumber: Cikgu Jefrrey Ibrahim Cara lukis pola, manipulasi, penyediaan kain dan menggunting.

Advertisements

Cara buat Kain Belah Belakang.

Tulisan dan gambar sepenuhnya dari cikgu Jeffry Ibrahim. Depa tanya aku lagu mana nak jahit skirt belah belakang? Aku habaq kat depa... Seksi n seksa kot... Mukalu pakai mau jantan jatoh moto tengok. 😂 Tapi aku nak tunjuk gak .... Untuk belajaq saja. Bekurun aku tak buat skirt ni... Takut telan ayaq lioq x lepas … Continue reading Cara buat Kain Belah Belakang.

(Tutorial) Seluar Getah.

Tutorial seluar getah sepenuhnya yang mudah diikuti. Cuba fahami dan praktikkan. Boleh buat seluar untuk diri sendiri, anak-anak dan ahli keluarga lain. Selamat mencuba! Pertama sekali, lihat kepada pola dibawah. Cara-cara melakar pola ini akan ditunjukkan dalam langkah selanjutnya. Sediakan kertas cukup besar untuk melukis pola. Anda boleh menggunakan kertas minyak. Buat garisan tengah seperti … Continue reading (Tutorial) Seluar Getah.

D.I.Y cloth diaper for your newborn.

Jahit sendiri lampin ulang-pakai? Woww!! 😨 Kali pertama saya menjahit lampin kain (cloth diaper) ini untuk MissW1, sekitar tahun 2010. Waktu itu baru memiliki sebuah mesin jahit, MissW1 masih bayi namun hati meronta-ronta ingin menjahit projek pertama. Pola clodi waktu itu saya dapatkan secara percuma yang banyak dikongsikan di blog-blog para crafters dan makers. Material … Continue reading D.I.Y cloth diaper for your newborn.